понедељак, 26. децембар 2016.

NOVOGODIŠNJA BAJKA



Dvorac je ukrašavan sa posebnom pažnjom. Princeza je naredila dvorjanima da paze na svaki detalj, izabrala najlepše ukrase, osvetlila svaki ugao svog doma. Krojačice su joj sašile posebno lepu haljinu, ukrašenu dragim kamenjem. Sve je trebalo da bude spremno za dolazak princa i doček Nove godine. 


Princeza je bila mnogo uzbuđena -  princ dolazi da je zaprosi. Veridba je planirana baš u novogodišnjoj noći.


Zla veštica je sve to posmatrala iz obližnje krošnje. Smejala se pakosno, jer je htela da osujeti njihovo venčanje. I ona je volela Princa i nije mogla podneti da oženi neku drugu. Čekala je da Princ zađe u šumu i bacila čaroliju. 

Nikada neće doći do princeze i nikada je neće oženiti. 

Cela šuma se zatresla i krošnje su se snažno zanjihale, praveći zvuk kao da plaču.


Dobra vila Šumica je čula taj zvuk i shvatila da nešto nije u redu. Osetila je da će se dogoditi stašna nesreća.


Princeza je čekala svog Princa. On nije dolazio. Ni glasa nije bilo od njega, nije poslao glasnika, niko ga nije video. Princeza je strašno patila i plakala. Nije verovala da joj je to mogao učiniti.


Dobra vila se sažali na princezin bol. Saznala je šta se dogodilo i znala je da samo jaka čarolija može vratiti Princa.


Pretvorila je Princezu u prelepu jelku, njena zelena haljina postala je raskošna krošnja, a drago kamenje bleštave kuglice, njena kruna se pretvorila zvezdu na samom vrhu jelke.


Da bi čarolija bila uspešnija vila je šapnula ljudima da za svaki doček Nove godine okite najlepše što znaju svoju jelku, kako bi princeza i dalje bila lepa svom princu. Da veselim lampicama osvetljavaju noć kako bi princ video put kojim će poći. Ljudi moraju biti što radosniji i veseliji jer samo tako mogu pobediti zlu čaroliju. Što je više sreće i radosti, to je njena moć da pobedi zlu vešticu veća.


Tako se otvara put da Princeza ponovo bude sa svojim Princom.

Biljana Kotur

4 коментара: