петак, 28. април 2017.

Блогери пишу за децу - Сузана Филиповић

Каја и Лаза

Каја је тужна девојчица. Живи у згради, на високом спрату, са мамом, татом, баком и деком. Иако су се њени родитељи одлучили да раде посао од куће како би били са њом, она је ипак тужна. Имају и куцу коју много воли, али ни умиљате псеће очи не могу да отерају њену тугу.
Каја нема ниједног другара. Цео њен свет је у стану. Иако јој сви пружају много љубави, она би желела брата или сестру.

Једне ноћи, док су сви спавали, Каја је пришла прозору. Са друге стране је видела дечака плаве косе који је дозива. Окренула се и уверила да сви спавају. Затим је отворила прозор и пружила му руку. Тек тад је видела да он има крила. Рече јој да се зове Лаза и да иду у Дечији свет.
Дечији свет је место где сва деца долазе ноћу, док (одрасли) спавају. Играју се, друже се, певају, плешу. Природа је питома, пуна срна, зечева, веверица… Јагоде и купине рађају целе године. Море је одмах поред шуме, деца целе године пливају и праве куле од песка. Сви се заједно играју. Дечаци се не играју рата ни полицајаца, и они уживају у дивној природи, у безбрижним данима… Каја је први пут била срећна. Њен звонки смех одзвањао је Дечијим светом.
Ујутру, кад је Каја испричала родитељима о Дечијем свету, они се се уплашили. Затворили су све прозоре, да Каја не може да их отвори, иако су веровали да је то само сањала.
Каја је данима плакала. Ноћима је неко од одраслих дежурао поред прозора. Лаза је долазио и слао јој поздраве од другара из Дечијег света. Она је још више плакала.
А онда је једне ноћи схватила… И Лаза јој је открио тајну…
Од тада Каја је била срећна у Дечијем свету. А у стану је и даље желела брата или сестру…

Сузана Филиповић
https://cy3a.wordpress.com/

2 коментара: