субота, 14. фебруар 2015.

Trifun i Valentin

Nekada davno, živela su dva najbolja prijatelja, Trifun i Valentin. Bili su poznati po svojoj mudrosti, pa su mnogi dolazili kod njih po savet za razne probleme koji su ih mučili.
Jednoga dana do njih dopru glasine o devojci koju niko nije uspeo da uda.
Kada je tek stasala za udaju, mnoge provodažije su pokušavale da joj nađu muža jer je bila izuzetno lepa devojka, ali niko nije uspeo da pronađe momka po meri. Neki su bili nedovoljno lepi, neki previše lepi, bilo je previsokih, preniskih, debelih, mršavih, nedovoljno pametnih, nadmenih,  pretihih… Spisak mana je bio dugačak.
Kako su godine prolazile, bilo je sve manje udvarača. Provodadžije su i dalje pokušavale da je udaju, jer su znale da će to biti dobro za njih. Nije šala udati devojku koja nikoga neće.
Trifunu i Valentinu je cela priča bila zanimljiva, te oni odluče da odu u to mesto i pokušaju udati devojku.
Kada su došli u selo, uputili su se kući devojke. Predstavili su se i rekli da su joj doneli čarobni napitak koji će joj pomoći da se uda.
Devojka ih je lepo ugostila i dok su ručali, Trifun iz torbe izvadi flašu rumenog napitka.
– Ovo je čarobni napitak za koji mislimo da će ti pomoći da pronađeš dobrog muža – reče Trifun devojci.
– Baš danas mi dolazi jedan prosac – odgovori devojka – videćemo hoće li vaš napitak doneti neke rezultate.
Uzela je čašu koju joj je pružio Trifun i otpila nekoliko gutljaja.
-Mmmm, lepo je – reče i ispi sve. – Mogu li dobiti još malo?
– Može, ali samo pola čaše – strogo je rekao Trifun.
Kada je prosac zakucao na vrata, devojka je bila lepo raspoložena, oči su joj bile sjajne i sa osmehom je primila gosta. Dok su veselo pričali, devojka pomisli da bi bilo dobro da i taj simpatični momak popije čašu čarobnog naptika.
Otišla je brzo u jednu malu prostoriju, gde su se skrili Trifun i Valentin i zamolila ih da joj daju flašu sa naptikom kako bi mogla nazdraviti sa momkom.
– Draga devojko – reče joj Valentin – ne smeš više piti čarobni napitak. – Ako popiješ još jednu čašu ovaj momak će videti jednu sasvim drugu osobu, a oj je došao zbog tebe.
Na svadbi su Trifun i Valentin bili počasni gosti.

Kotur Biljana

4 коментара: