субота, 20. мај 2017.

Obajkimo Srbiju

Pre izvesnog vremena izašao je konkurs na temu planisnskih priča. Nisam bila ni na jednoj planini, pa sam napisala bajku Zlatibor i Tara. Potpuo izmišljena priča o nastanku imena Zlatibor i Tara. Smatrala sam  da Beograd zaslužuje bajku, pa sam napisala jednu na tu temu.
To me je ponukalo da razmišljam o tome kako bi bilo lepo da postoji još više bajki koje bi deci približile našu domovinu. Sa moje strane, to bi značilo da istražujem na internetu podatke o raznim legendama, priče iz različitih krajeva i mnoge druge stvari kako bi bajke bile raznovrsne i autentične. Uz to, počele su da me zaokupljaju i neke druge književne forme. Tako da... sve je to ostalo prepušteno vremenu i inspiraciji.

Onda se desio blog-izazov, priče o Fruškoj gori i tu sam pročitala bajkovitu priču Sanje Ciganović. Napisala sam komentar:
  Lepo. Imamo mi mnogo mesta koja možemo da obajkimo. Ja za sada imam dva. Sviđa mi se ovaj pravac.
 Ponovo sam počela da razmišljam o toj divnoj ideji. I Sanja mi odgovara:
 
Zamisli lepote, da ih Turisticka organizacija stampa na flajerima i da su dostupni posetiocima na lokacijama o kojima pisemo!

Vau!

Već sam organizovala Dvoboj bajkama i Blogeri pišu za decu. Videla sam da obični ljudi, kojima tako nešto nikada ne bi palo na pamet, mogu da napišu lepu bajku. Na redu je treći projekat Obajkimo Srbiju.

Pre toga moram da kažem nešto. Svesna sam da u svom životu imate veštica i zlih čarobnjaka, ali pobedite ih bar jednom tako što ćete ih ignorisati. Pronađite dete u sebi, koje ste tako dobro sakrili, ispričajte mu bajku o svom zavičaju, o kolevci njegovog nastanka. Pustite maštu, mnogo je lepša od brige. 

Ako to možete, pridružite se ovom izazovu.

Jedina nagrada koju možete da dobijete je bajka koju ste napisali. I njeno objavljivanje u knjizi, jednog dana, ako materijala za knjigu bude. A biće. Verujem u to. 

Pravila za objavljivanje:
1. napišite bajku ili priču sa bajkovitim elementima o svom zavičaju (kako je nastao neki grad, reka, planine, kako su dobili imena, kakvi su ljudi tu postojali i njihove životne priče...),
2. bajka ne sme da sadrži elemente nasilja (ubistvo, mučenje...,) ali je dozvoljena upotreba čarobnih štapića kojim se neko može pretvoriti u nekoga drugoga ili u nešto drugo,
3. potrudite sa da bajka ne bude suviše dugačka, znate već meru bajki,
4. bilo bi lepo kada bi svaka bajka bila ilustrovana i kada bi to urdio slikar iz kraja o kome se piše (nije neophodno),
5. onaj ko ima blog, može da napiše na svom blogu, pa prosledi link do ovog bloga (u komentaru), iz nepoznatog razloga na mom blogu ne izlaze linkovi, ja ću, svakako, kopirati priču za potrebe ovog bloga i staviti link do vašeg. 
6. onaj ko nema blog, neka ostavi bajku u komentaru, ja ću ga posle prebaciti na post,
7. slobodno lajkujte bajke, možda to bude metoda za izbor najboljih bajki, 
8. ja mogu da uradim pripremu za štampu i da obezbedim, povoljno, štampariju, potreban je izdavač i neki sponzor... razmišljajte malo na tu temu.

I vežite se. Poooooleeeećemo u maštu.

12 коментара:

  1. Bravo za ideju! Pridružujem se i mašem čarobnim štapićem. Valjda će nešto od toga da se rodi.

    ОдговориИзбриши
  2. Super ideja! Za mene bi ovo bio lični izazov jer nisam nikad probala da maštam na ovak način. Ako nađem vremena, probam. U svakom slučaju podržavam.

    ОдговориИзбриши
  3. Baš se namučih sa ovim izazovom. http://bitnoinebitno.blogspot.rs/2017/06/valjevska-bajka.html

    ОдговориИзбриши
  4. Sjajno.
    Još kad bih umela da napišem bajku ;)

    ОдговориИзбриши