уторак, 10. октобар 2017.

Ribolovačka bajka

     Nekada davno, živela je princeza Melani koju su svi od milja zvali Meja. Imala je prelepu zlatnu kosu i plave oči, bistre kao dva jezerceta. Bila je omiljena u narodu zbog svoje dobrote i lepote.
     Meja je najviše volela da peca. Mogla je ceo dan da provede na reci. Često su sluge dolazile da je opomenu da se vrati kući, ili joj donosile hranu. Svu ribu koju bi upecala, Meja je davala siromašnima i deci. Ona je bila veoma vešt ribolovac i uvek bi upecala puno ribe.
     Jednog dana, posle obilnog ulova, Meja krenu da raspoređuje ribu po činijicama za svoje podanike, ali jedna riba iskoči i pade pored činije. Princeza pruži ruku da je uhvati, ali riba opet odskoči.
     Meja se silno iznenadi svemu ovome. Kakvu li je to riba? Ostavi sav ulov u nameri da uhvati tu jednu pobegulju, ali kadgod bi posegnula za ribom, ova - hop - odskoči i ostane da leži na zemlji.
     U neko doba dana primetiše i seljaci, koji su stanovali u blizini dvorca, princezinu muku. Počeše da joj pomažu, ali bez uspeha. Hop, hop, hop... riba samo beži, ne može niko ni da joj priđe.
     Uveče se princeza veoma umorna vratila u dvorac. Kada je dobra vila došla da joj, po običaju, raščešljava dugu zlatnu kosu pred spavanje, princeza nije mogla od umora da gleda. Ukratko je ispričala vili šta se dogodilo i zaspala. Dobra vila ispisa zlatnim prahom nešto po vazduhu svojim čarobnim štapićem i ode.
     Kada se princeza ujutro probudila i ovorila oči, prvo što je videla je bila vilina poruka.
                               
                Onaj ko uhvati ribu biće dostojan tvoje dobrote i lepote.

    Princeza veselo iskoči  iz kreveta i ode da hvata čudnu ribu. Seljani su se već okupili i pokušali da je uhvate. Bezuspešno.
      Svi su bili toliko obuzeti hvatanjem ribe da nisu ni primetili dolazak visokog, stasitog princa iz drugog kraljevstva, koji je tuda prolazio na svom, kao sneg, belom konju. Zainteresovan onim što je video, princ siđe sa konja i približi se gomili. U tom trenutku, riba skoči pred njega, na nekoliko metara. Princ se sagnu, uhvati ribu rukom i pruži je prema princezi.
     I tako je princeza Meja pronašla svog princa.

2 коментара: